شرح تابع MATCH
درجه اهمیت: بسیار کاربردی
تابع MATCH یک مقدار را در یک ستون از آرایه جستجو کرده و جایگاه سطر آن مقدار را به صورت یک عدد به عنوان خروجی به ما میدهد. در این تابع کاربر میتواند معین کند که تابع دقیقا فقط جایگاه یک مقدار مشخص را جستجو کند و اگر یافت نشد پیغام خطا دهد، یا اینکه اگر دقیقا مقدار معین ما پیدا نشد نزدیکترین مقدار (کوچکتر یا بزرگتر) به مقدار ما را پیدا کند. این تابع در اکسل در طبقه توابع Lookup/Reference قرار دارد.
نوشتار این تابع به صورت زیر است:
=MATCH( دقت جستجو , آرایه تحت جستجو , مقدار جستجو )
ورودی های این تابع به شرح زیر هستند
مقدار مورد جستجو : مقداری را که میخواهید جستجو کنید.
آرایه تحت جستجو : آرایه ای که برای یافتن جایگاه مقدار مورد جستجو، تحت جستجو قرار میگیرد.
[دقت جستجو] : مقداری است که وارد کردن آن در تابع اختیاری بوده و بیانگر میزان دقیق بودن جستجو است. به این صورت که اگر این مقدار صفر وارد شود، جستجو کاملا دقیق بوده و فقط مقداری برابر با مقدار مورد جستجو را پیدا میکند و اگر پیدا نشد یک پیغام خطا میدهد (در این حالت نیاز نیست آرایه بر اساس افزایش یا کاهش مرتب باشد). در حالت دوم اگر برای دقت جستجو عدد ۱ را وارد کنیم، اگر تابع نتواند دقیقا مقدار مورد نظر ما را بیابد جایگاه نزدیکترین مقدار کمتر از مقدار مورد جستجو را در خروجی خواهیم داشت (در این حالت آرایه باید به طور افزایشی مرتب شده باشد). در حالت سوم اگر برای مقدار دقت جستجو عدد ۱- را وارد کنیم، در صورت یافت نشدن مقدار مورد نظر، تابع جایگاه نزدیکترین مقدار بزرگترتر از مقدار مورد جستجو را یافته و جایگاه آن را در خروجی به ما میدهد (در این حالت آرایه باید به طور کاهشی مرتب شده باشد).
آنچه که تابع باز می گرداند
تابع MATCH یک عدد را بازمیگرداند (که بیانگر جایگاه سطر یک مقدار در یک ستون است).
نکات
– در صورتی که مقدار دقت جستجو در تابع وارد نشود این مقدار ۱ در نظر گرفته میشود (ردیف ۲ مثال).
– تابع MATCH به عنوان آرایه تحت جستجو، تنها یک ستون را مد نظر قرار میدهد.
– این تابع به حروف بزرگ و کوچک انگلیسی حساس نیست (ردیف ۸ مثال).
– اگر مقدار مورد جستجو یک مقدار متنی است لزوماً باید مقدار دقت جستجو صفر وارد شود (ردیف ۶ و ۷ مثال).
برای دانلود مجموعه کامل راهنمای توابع به همراه فایل های مثال در اکسل به لینک کتاب «راهنما و مثال های توابع مایکروسافت اکسل» رجوع شود.
مثال های تابع MATCH
مثال ۱
در مثال زیر نحوه کاربری تابع MATCH را مشاهده میکنید.
در مثال بالا میخواهیم دمبل مورد نظر خود را در یک فروشگاه بر اساس وزن (ردیف ۲ تا ۵)، برند(ردیف ۶ تا ۸) و کد کالا (ردیف ۹) جستجو کنیم. همانطور که ملاحظه میکنید خروجی تابع یک عدد طبیعی است که بیانگر سطر مقدار مورد جستجوی ما در یک ستون معین است. توجه داشته باشید که شماره سطر بر اساس مقدار آرایه ای که ما در قسمت دوم فرمول وارد میکنیم محسابه میشود (نه از ردیف های شماره گذاری شدهی اکسل). در ردیف ۵ مقدار برای دقت جستجو ۱- وارد شده و از آنجاییکه ستون انتخاب شده از بالا یه پایین افزایشی است با پیغام خطا مواجه شدیم. ولی همان مقدار ۱- برای ردیف ۹ کار کرده است جراکه ستون آن کاهشی است.
برای یادگیری نرم افزار اکسل به صورت کاربردی به دوره «آموزشی اکسل کاربردی» رجوع شود.
برای یادگیری برنامه نویسی به زبان VBA به دوره «آموزش VBA در اکسل» مراجعه نمایید.
خطاهای معمول
#VALUE! : ۱) شماره ستون مورد نظر کمتر از ۱ بوده و یا یک مقدار عددی نیست. ۲) مقدار وارد شده برای قسمت دقت جستجو TRUE یا FALSE نبوده و یا یک مقدار عددی که بیانگر این مقادیر منطقی باشد نیست.
#REF! : ۱) شماره ستون مورد نظر فراتر از بازه جدول یا آرایه است. ۲) سلول هایی که آدرس آنها در تابع وارد شده در صفحه وجود ندارند که معمولا زمانی اتفاق میافتد که یک فرمول MATCH از سلولی دیگری کپی شوند.
#N/A : اگر دقت جستجو صفر وارد شده باشد به این دلیل است که مقداری دقیقا مطابق با مقدار مورد جستجو در آرایه پیدا نشده. اگر دقت جستجو خالی باشد یا ۱ وارد شده باشد به این دلیل است که کمترین مقدار موجود در آرایه از مقدار مورد جستجو بزرگتر است و یا ستون آرایه به صورت افزایشی مرتب نشده. اگر مقدار دقت جستجو ۱- باشد بدین معناست که بزرگترین مقدار موجود در آرایه از مقدار مورد جستجو کمتر است و یا اینکه ستون آرایه به صورت کاهشی مرتب نشده است.
اگر هیچ کدام از موارد بالا وجود نداشت و همچنان با پیغام خطا مواجه میشدید ممکن به دلیل یکی از موارد روبرو باشد: ۱) ممکن است یک کاراکتر اضافی در مقدار مورد جستجو یاآرایه تحت جستجو وجود داشته باشد که متوجه آن نشدید. ۲) مقدار مورد جستجو و آرایه تحت جستجو دارای دیتا-تایپ های یکسانی نیستند.
۰ responses on "تابع MATCH"